Όταν το παγωτό έσπερνε την φυματίωση
Penny Licks στα ελληνικά σημαίνει "γλυψίματα αξίας μιας δεκάρας". Τα Penny Licks ήταν τα πιο άθλια σκεύη παγωτού της Αγγλίας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, μερικές γλείψεις παγωτού κοστίζανε μόλις μια δεκάρα. Η προσβολή από φυματίωση ήταν δωρεάν.
Το παγωτό άρχισε να αποκτά ευρεία δημοτικότητα στην Αγγλία στα μέσα του 1800. Πριν από την εφεύρεση του χωνιού, οι πωλητές παγωτού, ή Jacks, σέρβιραν παγωτό σε ποτηράκια που ονομάζονταν penny licks. Υπήρχαν επίσης ποτηράκια για γλείψιμο μισής δεκάρας (ha' penny) και tu'penny (δύο δεκάρων). Αλλά το τυπικό γλείψιμο μιας δεκάρας ήταν το πιο δημοφιλές.
Αυτά τα μικρά ποτήρια είχαν σχεδιαστεί ειδικά για παγωτό. Η βαριά κατασκευή τους τα κρατούσε σταθερά καθώς οι Jacks άπλωναν παγωμένη κρέμα από πάνω και το κωνικό τους σχήμα και το παχύ γυαλί έκρυβαν το μέγεθος του περιεχομένου τους. Ακόμη και η πιο μικρή ποσότητα παγωτού φαινόταν πλούσια.

Εκείνη την εποχή οι Άγγλοι είχαν ελάχιστη αντίληψη για τα μικρόβια. Αφού τελείωναν το παγωτό τους, οι πελάτες έδιναν πίσω το penny licks και ο επόμενος πελάτης έτρωγε το παγωτό του από το ίδιο ποτηράκι. Λόγω του κωνικού σχήματος τους, οι παγωτατζήδες δεν μπορούσαν να κρατήσουν καθαρό το στενό κατώτερο σημείο όσο κι αν προσπαθούσαν. Το Penny Licks έγινε το τέλειο αγγείο για τη μετάδοση ασθενειών.
Καθώς η φυματίωση σάρωνε τη χώρα, η ιατρική κοινότητα έδειξε ως αίτιους, μεταξύ άλλων παραγόντων, και τους πωλητές παγωτού. Μια αγγλική ιατρική έκθεση του 1879 κατηγόρησε για το ξέσπασμα της χολέρας την επαναχρησιμοποίηση γυάλινων σκευών και ο φόβος της φυματίωσης οδήγησε την πόλη του Λονδίνου να απαγορεύσει τα penny licks το 1899. Παρόλα αυτά, μερικοί απτόητοι πωλητές παγωτού (αρνητές χολέρας; :-) ) χρησιμοποίησαν τα ανθυγιεινά ποτηράκια μέχρι που απαγορεύτηκαν ευρύτερα τη δεκαετία του 1920 και δεκαετία του 1930. Μέχρι εκείνη την εποχή, ένα νέο παγωτό κυριάρχησε. Τα χωνάκια βάφλας εξαφάνισαν τα penny licks από τα χέρια του κοινού και παραμένουν ένας ασφαλής, μίας χρήσης τρόπος για να απολύσει κανείς το παγωτό του μέχρι σήμερα.
Την επόμενη φορά που θα γλείφετε ένα χωνάκι στο δρόμο, θυμηθείτε: Αυτή η απολαυστική παγωμένη κρέμα δεν ήταν πάντα απαλλαγμένη από μολυσματικές ασθένειες!

Ο Ελβετός μετανάστης Carlo Gatti λειτουργεί το πρώτο stand παγωτού το 1851.

"Halfpenny Ices", John Thomson (γύρω στο 1876).