Άγιος Βαλεντίνος, Σοκολάτα και Σεξ

Φεβρουάριος ο μήνας του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτης των ερωτευμένων και δεν ξεχνάμε ότι ο λαϊκός θρύλος λέει ότι σε όσους λείπει ο έρωτας, υπάρχει ένα ισάξιο υποκατάστατο, μια ζεστή σοκολάτα.
Γιατί όμως η σοκολάτα έχει συνδεθεί τόσο με το σεξ; Και υπάρχει αλήθεια στον λαϊκό θρύλο;
Ας ξεκινήσουμε με το δεύτερο. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι λάθος, διότι ενώ η σοκολάτα περιέχει διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, οι ποσότητες είναι πολύ μικρές για να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα (η μόνη σεξουαλική ενίσχυση που αποδίδεται στην καφεΐνη είναι ότι τείνει να κάνει το σπέρμα να κολυμπά πιο έντονα). Εκτός αυτού, οι ποσότητες των ενώσεων που προκαλούν ευφορία, της φαινυλαιθυλαμίνης και της σεροτονίνης, είναι ακόμα μικρότερες. Έτσι η βιολογική σχέση της σοκολάτας με το σεξ είναι απλώς ένας αστικός μύθος.
Για να δούμε τώρα γιατί, παρόλα αυτά, η σοκολάτα έχει συνδεθεί τόσο με τον έρωτα και το σεξ. 
Κούπα σοκολάτας των Μάγια 

Για να ξεκινήσουμε, θα πάμε πίσω, στου πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής όπου οι Ολμέκοι ή οι Μάγια (η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε καν αν υπήρχαν “Ολμέκοι”) έδιναν τόσο μεγάλη αξία στους καρπούς του κακάου που τους χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Ένα αυγό κόστιζε τρεις καρπούς ενώ η παρηγοριά στην αγκαλιά μιας πόρνης, δώδεκα.

Η απόλαυση της κατανάλωσης σοκολάτας, ωστόσο, περιοριζόταν στις άρχουσες τάξεις, οι οποίες την απολάμβαναν με έναν πούρο μετά το δείπνο, όπως και τα λικέρ σήμερα. Η μόνη φορά που οι απλοί πολίτες δοκίμαζαν λίγο από αυτό το νέκταρ ήταν όταν πρόκειται να πεθάνουν. Όσοι προοριζόταν για θυσία απολάμβαναν ένα ψηλό ποτήρι itzpacalatl, ένα ποτό σοκολάτας αναμεμιγμένο με ανθρώπινο αίμα, λίγο πριν οι ιερείς ξεριζώσουν τις καρδιές τους ενώ ακόμη χτυπούσαν.

Αν και αυτοί οι πρώτοι Αμερικανοί πίστευαν ότι το κακάο υποκινούσε τόσο τη βία όσο και τη λαγνεία, η σχέση του που έγινε παγκόσμια γνωστή στο περασμα του χρόνου, είναι αυτή με το σεξ.

Η σοκολάτα θα κάνει τις Γυναικείες Νέες και Φρέσκες
θα δημιουργήσει νέες Κινήσεις της Σάρκας
και θα τις προκαλέσει να λαχταρούν Ξέρετε-Τι
Αν αυτές απλά Γευτούν ΣΟ-ΚΟ-ΛΑ-ΤΑ!

έγραψε ο Άγγλος ποιητής Wadsworth, ενώ η ιστορία της σοκολάτας στη σύγχρονη εποχή ξεκινά με τις Ευρωπαίες κυρίες του Νέου Κόσμου, με ένα κάπως αντισυμβατικό τρόπο, καθώς ήθελαν να πίνουν μια κούπα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας! Όταν ο τοπικός επίσκοπος αντιλήφθηκε το γεγονός, καταδίκασε την σοκολάτα ώς “ποτό του διαβόλου κατασκευασμένο από μάγισσες” και αποπειράθηκε να πετάξει το ποίμνιο έξω από την εκκλησία. Ως αντίδραση, οι πιστοί απείχαν από όλες τις λειτουργίες μέχρι ο ιερέας να συνέλθει, κάτι το οποίο δεν συνέβη τελικά, καθώς πέθανε από δηλητήριο που είχε μπει στην σοκολάτα του!

Όταν η Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας (η οποία ήταν στην πραγματικότητα Ισπανίδα) εισήγαγε το κακάο στη Γαλλία γύρω στο 1661, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Ο σύζυγός της, ο Λουδοβίκος 14ος, της απαγόρευσε να το πίνει σε κοινή θέα, μήπως αλλοιωθεί το ήθος των Γάλλων κυριών, αλλά αυτό σύντομα ξεπεράστηκε και η σοκολάτα, που τώρα φτιαχνόταν με γάλα και ζάχαρη και αρωματιζόταν με γιασεμί, εγκαταστάθηκε για τα καλά στην βασιλική Αυλή.

Μετά από μικρή περίοδο επαναπαγόρευσης, κατά την οποία η σοκολάτα κατηγορήθηκε ότι έκανε τις γυναίκες να γεννούν μαύρα μωρά, ο επόμενος Λουδοβίκος έβαλε την ερωμένη του, την Madame de Pompadour, σε μια δίαιτα κρεμώδους σούπας τρούφας και ζεστής σοκολάτας για να «ζεσταίνει» τις ερωτικές της ορέξεις. Η Madame de Pompadour, ωστόσο, απλώς πάχαινε και έτσι υποβιβάστηκε σε «εμπιστευτικό σύμβουλο» του Βασιλιά, ένα κωδικό όνομα για τις ολοένα και πιο απεγνωσμένες προσπάθειές της να βρει γυναίκες ικανές να ικανοποιήσουν τις περίεργες σεξουαλικές ορέξεις του, μια αναζήτηση που θα τελείωνε μόνο με την είσοδο στη σκηνή της πόρνης – πριγκίπισσας – τσούλας – θεάς – αφέντρας - σκύλας, Madame du Barry.


Ο Λουδοβίκος XV και η Μαντάμ ντε Μπάρρυ


Η τελευταία ερωμένη του Louis XV, ήταν μια συνηθισμένη γυναίκα του δρόμου που είχε αποκτήσει πρόσβαση στο κρεβάτι του βασιλιά και τον απόλυτο κύκλο εξουσίας του με την ικανότητά της να ικανοποιεί τις δύσκολες ορέξεις του. Το μυστικό της εργαλείο; Η σοκολάτα.
Στη δημοφιλή μυθιστοριογραφία του 18ου αιώνα Anecdotes sur Mme La Comtesse du Barry, βοηθά τον βασιλιά στην “έγερση” με μια ειδική ζεστή σοκολάτα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τεχνικές που απέκτησε στον οίκο ανοχής για να τον ικανοποιήσει. Σε ένα άλλο γαλλικό λαϊκό ανάγνωσμα του 1878, η du Barry βγάζει από την ρόμπα της σοκολάτα, ωθώντας έτσι “τους ξετρελλαμένους Παριζιανους σε ένα Ρωμαϊκό όργιο”!


Η Μαντάμ ντε Μπάρρυ πίνοντας σοκολάτα (Auguste de Creuse)

Μέχρι την εποχή της Madame du Barry, η Ευρώπη ήταν χωρισμένη σε τρεις τάξεις, καθεμία από τις οποίες ταυτίστηκε με ένα συγκεκριμένο ποτό. Οι αγρότες προτιμούσαν ακόμη την μπύρα. Η εργατική μεσαία τάξη είχε υιοθετήσει διεγερτικά όπως ο καφές και το τσάι. Οι αριστοκράτες, για τους οποίους η εργασία ήταν μια αισχρή λέξη, την σοκολάτα.

Πολλοί πίνακες με υπονοούμενο ερωτικό περιεχόμενο έδειχναν μαρκησίους και μαρκησίες να συζητούν πάνω από μια κούπα ζεστής σοκολάτας ενώ πολλές αναφορές υπήρξαν σε λογοτεχνικά έργα της περιόδου. Η σύνδεση μεταξύ της σοκολάτας και του αριστοκρατικής διεστραμμένης σεξουαλικότητας γέννησε τελικά τη φράση «σοκολάτα Sadean» με ευθεια αναφορά στον Μαρκήσιο ντε Σαντ ο οποίος λάτρευε και “χρησιμοποιούσε” τη σοκολάτα. Η φράση αυτή, εξηγεί η μελετητής Barbara Lekatsas, δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τη «σοκολάτα ως αφροδισιακό που συμβόλιζε τη δύναμη: το πολυτελές ιερό ποτό που κλέφτηκε από τους Ινδιάνους που σφαγιάστηκαν, τόσο πικρό όσο και γλυκό”.