Ιστορία

Η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου ιδρύθηκε το 2008 από τον διάσημο Γαστρονόμο Αλέξανδρο Γιώτη και μια ομάδα Ηπειρωτών με πάθος και ενθουσιασμό για έρευνα, ανακάλυψη και προώθηση παραδοσιακών συνταγών, τεχνικών και ξεχασμένων πρώτων υλών από τη γη της Ηπείρου.


" Η συνέπεια στους στόχους μας, οι πολλές δραστηριότητές μας και η προθυμία μας να συνεργαστούμε με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και οργανισμούς από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο μας βοήθησαν να αναγνωριστούμε ως ουσιαστικός πολιτιστικός θεσμός στην Ελλάδα και το εξωτερικό."
Θοδωρής Αλεξίου 
Προέδρος 
Η συνεργασία μας με τοπικούς παραγωγούς, εστιατόρια και άλλες εταιρείες εστίασης, οργανισμούς, ειδικούς της γαστρονομίας και του κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μας έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουμε νέες γνώσεις και εμπειρίες στα μέλη μας και να προωθήσουμε την τοπική παραγωγή και την παραδοσιακή μας γαστρονομία στο εξωτερικό.
Οι συνεργασίες μας με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα μας επιτρέπουν να συμβάλουμε στη διαμόρφωση και γαστρονομική ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ανθρώπων που θα αγαπήσουν την παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από αυτή την αγάπη θα διατηρήσουν όλα τα θετικά στοιχεία της παλιάς ηπειρώτικης κουλτούρας.
Εκτός από την Ελλάδα, η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου έχει συνεργαστεί με φορείς και έχει παρουσιάσει την Ηπειρωτική Γαστρονομία σε Αλβανία, Κόσοβο, Πράσινο Ακρωτήριο, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γκάνα κ.α.

Ιδρυτής της Λέσχης Γαστρονομίας

Ο Αλέξανδρος Γιώτης (1953 - 12 Νοεμβρίου 2011) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, κριτικός γαστρονομίας, συγγραφέας και ένας από τους πρωτοπόρους της ελεύθερης ραδιοφωνίας με συμμετοχή σε πολλά αντίστοιχα εγχειρήματα στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Φοίτησε στη Γαλλία δημοσιογραφία και ψυχοκοινωνιολογία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη γαλλική ραδιοφωνία στο Παρίσι και ως ανταποκριτής στην Αθήνα. Παράλληλα βρέθηκε σε δημοσιογραφικές αποστολές στη Σαχάρα, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Αφρική, τη Γαλλία και την Ελλάδα. 

Ήδη από το 1983 εργάστηκε ως κριτικός γαστρονομίας, εδεσματολόγος και μελετητής της μαγειρικής παράδοσης, ιστορίας και λαογραφίας. Δημοσίευσε συγγράμματα καθώς και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Συνεργάστηκε με γνωστά εστιατόρια ανά την Ελλάδα ως γαστρονομικός σύμβουλος ή διευθυντής κουζίνας, ενώ παρουσίασε για μικρό χρονικό διάστημα τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στην ΕΡΤ. Επίσης υπήρξε ένας εκ των συντακτών του ένθετου "Γαστρονόμος" της εφημερίδας "Καθημερινή" και ήταν μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου

 

Βραβεύσεις

Στόχος μας στα 14 χρόνια του έργου μας είναι η ανάδειξη του Ηπειρωτικού Γαστρονομικού Πολιτισμού.
Η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου τιμήθηκε με...
 
BRONZE AWARD BEST CITY AWARDS 2016 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΊΑ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ FOOD TREKKING AWARDS 2021 ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «BEST CULINARY STORYTELLER» ΑΠΟ ΤΟ WORLD FOOD TRAVEL ASSOCIATION

ΔΙΆΚΡΙΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΈΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΌΧΩΝ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΉ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ.
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter για τις επόμενες δράσεις μας.